Kendi Yolumuz ve Yolculuk Yaklaşımlarımızdan Bazıları - 1

“Geçenlerde, epey eski tanışıklık, dostluk ilişkimizin olduğu CHAMLIJA şarapları kurucusu ve üreticisi Mustafa Çamlıca ve eşi Şükran Çamlıca’nın misafiri olduk. Uzun yıllar öncesindeki anılarımızı paylaştığımız Şermin Bahşiş, Oya Kuralı ve eşim Tülin ile hep beraberdik. Anlayacağınız, dostluk muhabbeti pek keyifliydi. Büyük Karıştıran beldemizde üzüm bağlarının sınırlı bir kısmını ayrıca da doğal ortamı hissettik, yaşadık. Ülkemizin, doğal zenginliklerinin ve doğal güzelliğinin bir örneğini bir kez daha deneyimledim.
Bu arada belki medyada gözünüzden kaçmış olabilir, dünyada pek çok “kör tadımla” gerçekleşen yarışmalarda CHAMLIJA şarapları haklı bir gurur kaynağı vesilesi. Pek çok birincilik ve ikincilik madalyaları var. Konunun hiç uzmanı olmasam da, ürünlerin tadımını yapınca bunun çok doğal olduğu gibi bir hisse kapılıyorum. Biraz da duygusal yanı olduğunu söyleyebilirsiniz bu hissiyatın. Böyle düşünüyorsanız, yaşamınıza dair büyük riskler üstlenmeyeceğiniz bir deneme fırsatı olduğunu anımsamanızı öneririm. Büyük Karıştıran’daki Çamlık, Pınarbaşı’ndaki “Doğanın Bahçesi” restoranlarını da not almanızda fayda var.
Hani derler ya, “yediğin içtiğin senin olsun, gezdiğini, gördüğünü anlat”. Aslında pek çok konu var. Sadece bir ya da iki yazıya sığmayacak kadar çok gözlem, malzeme, bilgi var esasında. Mustafa Çamlıca’yı epey uzun zamandır tanısam da, iş yaşamı içindeki sürecinde ara ara beraberce irdelemelerde bulundum. Bunların hemen hiç biri de, şarap üreticiliği konusuna yönelik değildi. Temelinde, şirket hayatının değişik yönleri, özellikle de parasal konuların değişik yansımaları (şirket satın alma, ortaklık durumları, vergisel yükümlülükler, dış denetim uygulamaları gibi) üzerinden irdelemelerde bulunmuştuk. Durumların analizi ve şirket konumlandırmalarına dair değerlemelerinde sağlam bir baza dayanan yaklaşımları gözlemledim, paylaştık. Peki, bunların benim yazımın başlığı ya da içeriğiyle ne alakası var diyebilirsiniz. “İş yapma ve doğru durum değerlendirmesi”, “süreç yönetimi” gibi bazı başlıkların hemen tüm iş kolları ya da insan yaşamının hemen her aşamasında benzer etkilere sahip olduğunu deneyimledikçe gözlemleyebilirsiniz.
ZBağlar, şarap üretim tesisi ve doğanın içindeki sohbetlerde pek çok konu başlığının içinde ikisinin üzerinden devam edelim.
A. Kararı netleştirme – çalışmalarımız, çabalarımız kendi yolumuz için mi, yoksa başkalarını / başka durumları dahil etmeye mi yönelik? : Yaşamda bazen, başkalarını ya da başkalarının durumlarını daha çok ön plana alırız. Yaşam da o zamanlarda bize sorar; haydi bakalım ne yapmak istiyorsun? Sen “kendi” yolunda mı gidiyorsun, yoksa başkalarını mı ileri sürüyorsun. Kişinin “kendi yolunu” ve kendi önceliklerini idrak etmesi çok anlamlı ve değerli bir olgu. Bazen bunu pas geçer gideriz. Bu tip “yaşam soruları” aynı zamanda sonrasına dair başka evrimleri de beraberinde getirir çoğunlukla. 2007 sonu 2008 başı sanırım CHAMLIJA Şarapları’nın esas doğum tarihi denebilir.
B. Gönlünü verme ve süreklilik – Bir bakıma yukarıdaki aşamayı takip eden bir “hal” ya da aşamadır. Değişik çalışmalarda, farklı şekillerde ifade edilen hususlar vardır. 10.000 saatlik uğraşı, ya da gönlünü yola koyma gibi. Adamak olarak da geçer bu. Hangi yolun peşindeyseniz, o yola kendinizi adamanız önemlidir. “Yol” kendisini adayanlara “meyveleri / sonuçları” gösterme tarafındadır. Tabii ki, bazen meyvenin tadı kendi beklediğiniz gibi olmayabilir, o da çok doğal aslında. Mesele, hangi yolda, nasıl yolculuk yaptığınızdadır. Ve de orada nasıl bir süreklilik gösterdiğinizdir. “Çabasız çaba” olarak da adlandırabiliriz bunları. Anlayacağınız, ekip çalışması, strateji, gelecek tasarımı ve diğer tüm durumları, kendi yolunuzu kendinize uygun şekilde yürüyüp yürümediğiniz ile ele almak faydalı olabilir. Onlar tabii ki gerekli ve destekleyici, asıl olan siz hangi yolculuğun peşindesiniz?
Buradaki soruları bireysel, ilişkisel, aile birliktelikleri ya da şirket konumlanmaları açısından da ele almanız mümkün ve dahi gereklidir.